Rusija: Uhapšen visoki zvaničnik ministarstva odbrane zbog korupcije

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva odbrane uhapšen je zbog prevare u vezi s prodajom javnih dobara, što je rezultiralo smjenom ministra odbrane, saopšile su u srijedu ruske vlasti.

Nikolaj Riabih, šef ekonomskog odjela ministarstva, osumnjičen je za veliku prevaru u okviru slučaja Oboronservis, kompanije podružnice ministarstva, izjavila je glasnogovornica suda Hamovničeski u Moskvi Daria Liah, javlja Ria Novosti.

Zvaničnik je uhapšen u ponedjeljak nakon razgovora u toku kojih on nije priznao krivnju i odbio je odgovarati na pitanja istrage.

"Istražitelji su ocijenili da bi on mogao predstavljati smetnju u istrazi ili pobjeći. Sud je odlučio da ga smjesti u privremeni pritvor do 14. marta", precizirala je Liah.

Tužiteljstvo je saopštilo da se pronevjereni iznos njegovog odjela popeo na 288 miliona rubalja (7,2 miliona eura).

Prema istražiteljima, zvaničnici ministarstva organiziraju prodaju nekretnina po cijenama nižim od onih na tržištu, očigledno u svoju korist.

Bivši ministar odbrane Anatolij Serdjukov je saslušan u petak u okviru ovog slučaja korupcije od 100 miliona eura, što je rezultiralo njegovom smjenom novembru.Nekoliko zvaničnika komercijalnih struktura uključenih u ove malverzacije je takođe uhapšeno u okviru ovog slučaja.