Strane diplomate rešavaju pitanje spomenika u Preševu

Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u Srbiji počinju danas razgovore sa liderima partija Albanaca u Preševu i vlastima u Beogradu u pokušaju da se pronađe kompromisno rešenje za spomenik pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i Oslobodilačke vojske Kosova u centru Preševa, saznaje RSE.

Diplomate žele da spreče moguće incidente i intervenciju državnih organa Srbije, koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Konačna odluka o sudbini spomenika očekuje se u subotu, 12. januara kada se sastaje 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština na jugu Srbije.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa potvrdio je za RSE da će na tu zajedničku sednicu biti pozvano i više ambasadora akreditovanih u Beogradu. On međutim nije želeo da komentariše nezvanične informacije da će diplomate predložiti da lideri Albanaca sami premeste spomenik iz centra Preševa na drugu lokaciju, navodeći da nikakav predlog još nije dobio.