I peta optužnica protiv Sanadera

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je i petu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ Ive Sanadera i to zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu hrvatskoj vladi.

Županijski sud Sanadera tereti u slučaju "Planinska", zajedno s bivšim ministrom iz HDZ-a Petrom Čobankovićem i vlasnikom lanca mesara, HDZ-ovcem Stjepanom Fiolićem, za učešće u malverzacijama oko prodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne.

Četvrtooptuženi u ovom slučaju je Mladen Mlinarević, čija je firma vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos.

Sanader nije bio na sjednici sudskog vijeća koja je bila zatvorena za javnost, a tužilac Tonči Petković je rekao novinarima posle sednice da su Fiolić i Čobanković priznali krivicu, ali da nisu postignute nagodbe kako su spekulisali mediji.

On je odbacio tvrdnje Sanaderove odbrane da se slučaj oslanja samo na priznanja dvojice optuženih, dodavši da postoje i drugi dokazi.

Bivši premijer Sanader sredinom jula je pred hrvatskim istražiteljima odbacio optužbe.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera neprvosnažno u novembru na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo u slučajecima "Ina-Mol" i "Hypo banka".