Dolazak u Gazu za lidera Hamasa "treće rođenje"

Politički lider palestinskog pokreta Hamas Kaled Mešal, koji živi u egzilu, stigao je danas u Gazu povodom 25. godišnjice svoje organizacije.Mešal nije bio na palestinskim teritorijama od 1967. godine.

Pri dolasku u Gazu iz Egipta, preko graničnog prelaza Rafa,po stupanju na palestinsku teritoriju kleknuo je i poljubio tlo.Zvaničnici navode da će tokom dana u ovu palestinsku enklavu stići i njegova supruga.

Mešal je na konferenciji za novinare u Gazi rekao da mu je dolazak u Gazu "treće rođenje". Prethodna dva "rođenja", kako kaže, bili su dan kada su ga pokušali ubiti izraelski agenti u Jordanu 1997. godine i njegovo stvarno rođenje 1956. godine.

"Smatram da je ovo trenutak mog trećeg rođenja i molim se Bogu da mi četvrto bude onda kada cijela Palestina bude oslobođena. Gaza mi je uvijek bila u srcu", rekao je Mešal.

On će se tokom dana obratiti građanima na velikom mitingu i predočiti plan o budućem radu Hamasa, prenio je Rojters.

Očekuje se da će Mešal posjetiti dom pokojnog osnivača Hamasa Šeika Ahmeda Jasina, kao i porodicu Ahmeda Džabarija, vojnog komandanta koji je poginuo u izraelskom vazdušnom udaru prošlog mjeseca.

Mešal će u Pojasu Gaze provesti nešto više od 48 sati. Hamas vlada Pojasom Gaze od 2007. godine, kada je potisnuo snage umjerenog pokreta Fatah, koji upravlja Zapadnom obalom, drugom palestinskom enklavom.