Ustavni sud Egipta odložio odluku o legalnosti ustavne komisije

Ustavni sud Egipta odložio je danas "iz administrativnih razloga" donošenje odluke o legalnosti ustavotvorne komisije koja je sastavila sporni nacrt ustava, usvojen u skupštini kojom dominiraju islamisti.

Prethodno se na hiljade pristalica egipatskog predsednika, islamiste Mohameda Morsija okupilo jutros ispred Ustavnog suda u Kairu, sprečavajući sudije da uđu u zgradu. Demonstranti, mnogi umotani u ćebe i s plakatima podrške Morsiju, proveli su noć ispred zgrade, javile su agencije.

Očekuje se da će sudije doneti odluku o zakonitosti ustavotvorne komisije, čime će sud direktno prekršiti odredbu predsedničkog dekreta kojim se bilo kom sudskom telu zabranjuje da raspusti komisiju.

U četvrtak, prošle nedelje egipatska Ustavotvorna skupština prihvatila je nacrt novog ustava u kome se navodi da su principi šerijata temelji egipatskog zakonodavstva.

Morsi je dao parlamentu rok do februara 2013. godine, da dovrši rad, ali su poslanici, većinom islamisti koji ga podržavaju, iznenadili naciju i odlučili o nacrtu ustava.

Morsi je sinoć raspisao referendum o nacrtu ustava za 15. decembar i u govoru preko nacionalne televizije pozvao Egipćane da iskoriste svoje demokratsko pravo, a pošto se više od 100.000 ljudi okupilo na skupovima širom Egipta u znak podrške predsedniku i njegovom dekretu kojim je sebi dao veća ovlašćenja.