Obama prvi predsednik SAD koji će posetiti Mjanmar


Predsednik SAD Barak Obama će u drugoj polovini novembra posetiti Mjanmar i Kambodžu, čime će postati prvi američki predsednik koji će otići u te zemlje.

Obama će se tamo sastati sa predsednikom Teinom Seinom i dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, a obratiće se i civilnom društvu, kako bi ohrabrio nastavak demokratske tranzicije pet decenija posle vojne vladavine, saopštila je Bela kuća.

SAD su u Mjanmar poslale ambasadora i suspendovale sankcije, kao nagradu za oslobađanje političkih zatvorenika i izbor Su Ći za poslanicu, čime je okončana dugotrajna izolacija generala koji vladaju tom zemljom.

Samit istočne Azije u Kambodži biće prilika za američkog predsednika da na marginama skupa razgovara sa brojnim kolegama, uključujući kineskog premijera Vena Điabaoa. Samitu će, kako se očekuje, prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Japana Jošihiko Noda.

Grupe za ljudska prava bi mogle da kritikuju Obaminu posetu Mjanmaru kao preranu, kojom nagrađuje predsednika Seina pre nego što su se njegove političke i ekonomske reforme učvrstile.

Pre Obame, Mjanmar je posetila Hilari Klinton, prva američka državna sekretarka koja je otputovala u bivšu Burmu posle 56 godina.