Dačić: Vlada za konačno rešenje za Kosovo


Nastavak reformi i evropskih integracija prioriteti su Vlade Srbije, koja je odlučna da u ovom mandatu dođe do "konačnog rešenja" za Kosovo, izjavio je danas premijer Ivica Dačić.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom, Dačić je kazao da su srpska vlada i predsednik jedinstveni po najvažnijim pitanjima za zemlju.

Beograd želi da rešava sve probleme i da Evropa i međunarodna zajednica znaju šta srpska strana može, a šta ne može da ispuni, rekao je Dačić.

"Mi smo spremni na mnogo ambiciozniji projekat rešavanja svih otvorenih pitanja vezano za Kosovo i Metohiju nego što i sama Evropska komisija predlaže. Spremni smo za konačno rešenje", poručio je srpski premijer.

"Važno je da se razgovori nastave, ne samo o struji i telefonima, već i o konačnom rešenju", dodao je.

Srpski premijer je ocenio da je došlo do "preokreta" u odnosima Srbije i EU.

"Nismo više u situaciji da samo čekamo šta će nam reći Evropska komisija, nego mi sami imamo inicijativu u nekim oblastima, kao što su razgovori i napredak u odnosima sa Prištinom".

Dačić je ocenio da nema potrebe da EU Srbiji šalje "preteće poruke i ultimatume". "U EU ne idemo zbog EU, već zbog nas, zbog građana", kazao je Dačić i istakao da pitanja kakav je problem sa azilantima ne treba koristiti kao pritisak na Beograd.

Sanino je istakao da evropski zvaničnici ne dolaze u Srbiju radi uslovljavanja. "Nismo ovde da prenosimo poruke i postavljamo uslove, već da omogućimo zajednički rad ka zajedničkom cilju, da Srbija postane članica EU", kazao je Sanino.