Beograd: Studenti FLU intenzivirali blokadu fakulteta

Studenti beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, koji već devet dana protestuju zahtevajući pravednije uslove upisa u narednu godinu studija, doneli su u utorak odluku o inteziviranju blokade i preuzeli kontrolu nad celim fakultetom.

"Nismo dobili nijedan usmeni niti pismeni odgovor na njih, iako smo više puta pokušali da pregovaramo sa upravom fakulteta i Ministarstvom prosvete", navodi se u saopštenju studenata.

Studenti bojkotuju nastavu zbog toga što, kako tvrde, postoji oko 15 odsto njih koji imaju maksimalnih 60 odsto bodova, ali, prema sadašnjim ulovima, neće moći da se školuju o trošku države. Zahtev studenata je i da svi sa osvojenih maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, a da oni sa osvojenih 56 budu oslobođeni plaćanja školarine.

Ministarstvo prosvete oglasilo se saopštenjem, podsetivši da fakulteti imaju pravo da na budžet upišu 20 odsto studenata više nego prethodne godine. Ukoliko je više studenata od tog predviđenog broja osvojilo potreban broj bodova, oni se rangiraju i ne moraju svi da budu finansirani sredstvima budžeta.