Svetska banka umanjila prognozirani privredni rast Kine

Svjetska banka ublažila je prognozirani privredni rast Kine, pozivajući se na slabiju potražnju za izvoznim proizvodima te zemlje i usporenje rasta investicija.

Banka sada očekuje da će kineska ekonomija ove godine porasti za 7,7 odsto, dok je u maju prognozirala rast za 8,2 odsto.

Kineski izvoz opterećen je ekonomskim problemima u evrozoni i SAD, dva najveća tržišta za kinesku robu, prenio je Bi-Bi-Si.

Kineske vlasti usvojile su određene mjere u pokušaju da pojačaju domaću potražnju u mjeri koja bi poništila efekat pada izvoza.

"Usporenje kineske privrede ove godine će biti uočljivo, a neki strahuju da bi moglo još da se ubrza", navodi Svjetska banka.

Kina je poslije globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine predstavila seriju stimulacionih mjera, uključujući rekordno kreditiiranje koje su preduzele državne banke, kako bi održala visoku stopu rasta.

Te mjere doprinijele su rastu ekonomije, ali su istovremeno za posljedicu imale veliki rast cijena nekretnina, što je pojačalo bojazan od formiranja imovinskog "mjehura".

Svjetska banka očekuje da će ekonomski rast Kine u narednim mjesecima biti relativno slab, ali da vlasti neće preduzimati drastične mjere da bi se tržište nekretninama stabilizovalo.

U izvještaju se dodaje da je uloga investicija u kineskom privrednom rastu takođe umanjena u posljednjih godinu dana, što sugeriše da Peking pokušava da uravnoteži svoju ekonomiju.