Putin: Pankerke su zasluženo dobile kaznu

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je u nedelju dvogodišnju zatvorsku kaznu koja je izrečena članicama pank benda "Pusi rajot" zbog upada u crkvu i nastupa u kojem su kritikovale njegov režim.

Putin je u televizijskom programu emitovanom na kanalu NTV rekao da je bilo ispravno uhapsiti članice benda i da je isto tako ispravna sudska odluka.

"Ne mogu se narušavati moralni temelji, rasturati država. Šta bi nam preostalo?", rekao je Putin komentarišući postupak članica "Pusi rajot", koje su u februaru upale u hram Hrista Spasitelja i pozivale Bogorodicu da im pomogne u svrgavanju ruskog predsednika.

Putin je rekao da on nije vršio nikakav pritisak na sud prilikom izricanja presude i da su članice benda "dobile šta su tražile".

Tri članice benda - Marija Aljohina, Nadežda Tololonjikova i Jekaterina Samutsevič osuđene su u avgustu za huliganstvo motivisano verskom mržnjom i izrečena im je dvogodišnja zatvorska kazna.

Sredinom sedmice će pred sudom u Moskvi biti izneta njihova žalba na presudu. Mnoge međunarodne organizacije osudile su presudu.