Tviter: Tokom predsedničke debate 11,1 miliona komentara


Republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni, prema korisnicima Tvitera, bio je daleko bolji od aktuelnog predsednika Baraka Obamu u njihovoj prvoj televizijskoj debati.

Ubrzo posle sinoćnje debate Tviter je saopštio da je to bio politički događaj s najviše tvit poruka u političkoj istoriji SAD, nadmašivši ovogodišnje konvencije demokrata i republikanca.

S 11,1 milion komentara, prva debata Obame i Romnija je po broju tvitova na četvrtom mestu među televizijskim događajima, posle svečanosti dodele nagrada Gremi, MTV muzičkih nagrada i finala američkog fudbala, rekao je Vilijam Pauvers, direktor projekta
Kraudvajar (Crowdwire) koji se bavi analizom društenih medija.

Na društvenim merama postoji opšta saglasnost da je Romni nastupom u debati uneo život svojoj predizbornoj kampanji.

Za razliku od šireg televizijskog gledališta, ljudi koji su pratili debatu i komentarisali je na društvenim mrežama znatno su više politički angažovani, rekao je Pauvers, ali i dodao da je tu više mladih.

"Nisam siguran koliko oni predstavljaju prosečnu Ameriku", dodao je.

Prema Tviteru, jasni pobednik debate je Romni. Kompanija koja se bavi analizom interneta Piplbrauzer (Peoplebrowsr) ustanovila je da je u 41.141 tvitu s imenom Romni spomenuto "pobeda" ili "pobednik" u poređenju s Obaminih 29.677.

Sličan odnos je zabeležn i pojedinačno u saveznim državama koje su ključne za pobedu na izborima, takozvanim "Sving stejts" (Swing states) - Floridi, Ohaju, Nevadi i Koloradu.