Mun: Jačati nezvisnost provosuđa BIH

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun istakao je posvećenost američke vlade jačanju pozicije nezavisnosti pravosudnih institucija BiH, te izrazio snažnu podršku koju Vašington pruža Sudu BiH.

Mun je posjetio danas Sud BiH i razgovarao sa predsjednicom Medžidom Kreso, tokom čega je dao čvrstu podršku strukturalnom dijalogu u okviru kojeg je potrebno raditi na jačanju Suda BiH u punom kapacitetu.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima preduzetim na provođenju državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te je istaknut napredak koji je na tom planu postigao Sud BiH u posljednjem periodu, kao i potreba da se predmeti koji su preneseni na entitetske pravosudne organe procesuiraju u što skorijem roku uz poštovanje svih standarda pravičnog suđenja.

Razgovaralo se i o aktivnostima koje su preduzeli neki od učesnika u strukturalnom dijalogu između EU i BiH u vezi sa pravosuđem na državnom nivou.

Kreso je upoznala Muna sa izazovima sa kojima se Sud susreće u tom procesu.

Jedna od tema bila je i borba protiv korupcije u BiH i poteškoće na koje u tom procesu nailaze nosioci pravosudnih funkcija.

Kreso je zahvalila američkom ambasadoru za posjetu i doprinos koji SAD daju izgradnji jakog pravosuđa u BiH, saopšteno je iz Suda BiH.