Turska:Zbog planiranja državnog udara uhapšena tri visoka oficira

Brigadni general Atilla Ozler, tri pukovnika i jedan poručnik uhapšeni su u ponedjeljak, nakon postupka provjere identiteta pred 10. kaznenim sudom u Istanbulu, javila je agencija Anadolija.

Optuženi se nalaze među 69 osoba za koje je tursko pravosuđe izdalo nalog za hapšenje.

Brigadni general Atilla Ozler, pukovnici Cahit Serdar Gokgoz, Alpar Karaahmet, Cuneyt Sarikaya, te poručnik Guven Ertas, uhapšeni su nakon dolaska u zgradu 10. kaznenog suda u Istanbulu, a sumnjiče se za pripremu vojne hunte, koja je ca cilj trebala imati rušenje vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana 2003. godine.

Brigadni general Ayhan Gumus, te pukovnici Levent Ergun i Ali Cengiz Sirin, dovedeni su u nedjelju pred 13. kazneni sud u Istanbulu, gdje su, nakon čitanja optužnice i uhapšeni.

Oni su optuženi za planiranje državnog udara 2003. godine, poznatijeg kao plan "Balyoz" (malj), u okviru kojeg je planirano rušenje vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Kako se navodi, u martu 2003. godine turska vojska napravila je "Plan Balyoz" koji je imao za cilj svrgavanje s vlasti Partije pravde i razvoja (AK Parti). Plan je otkriven 2009. godine, a u decembru 2010. sud u Turskoj je održao prva saslušanja u ovom slučaju. Optužena su 362 pripadnika vojske koji su bili aktivni ili su u međuvremenu penzionisani.