Lagumdžija: Nećemo dozvoliti blokadu BiH na moru


Sastanak predstavnika Evropske komisije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Briselu o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, završen je sa visokim procentom saglasnosti.

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić izjavili su da su osim prolaza kroz Neum i pitanja uvoza/izvoza za BiH u kojem će se koristiti luka Ploče, dogovoreni i malogranični prelazi, te specijalne granične stanice za fitosanitarne inspekcije.

Pitanje Pelješkog mosta bilo je marginalno na ovom sastanku. Dominirali su problemi koji bi trebali biti rješeni do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Lagumdžija je u izjavi za Agenciju Anadolija izjavio da ne postoji opasnost da BiH i njeno more budu izolirani nakon izgradnje Pelješkog mosta.

"Mora se uvažavati činjenica da BiH suverena zemlja i da integriranje Hrvatske i EU ne može derogirati puni suverenitet BiH i njenu integraciju. Nijedno rješenje ne može biti takvo da bi dovodilo u pitanje suverenitet BiH, uključujući i to da BiH mora imati, u skladu s međunarodnim pomorskim pravom, pristup otvorenom moru, što je naš interes. BiH ni na koji način ne može biti uskraćena za pravo koje joj pripada. Mislim da postoji puna svijest svih učesnika da je to nešto što mora biti riješeno, inače rješenja nema", rekao je Lagumdžija za agenciju Anadolija.