Spoljnotrgovinski deficit SAD opao za 12 odsto


Tekući spoljnotrgovinski deficit SAD se u periodu april-jun smanjio zbog rasta izvoza i
pojeftinjenja uvozne nafte.

Ministarstvo trgovine je danas objavilo da je u drugom ovogodišnjem kvartalu tekući deficit opao za 12,1 odsto, na 117,4 milijardi dolara. Deficit je u periodu januar-mart bio 133,6 milijardi dolara, najveći za tri godine.

Mnogi ekonomisti predviđaju da će se taj deficit SAD ponovo povećati u narednim kvartalima jer je usporavanje privredne aktivnosti u svetu smanjilo i tražnju za američkim proizvodima. Uz to, cena nafte ponovo raste, delom zbog produbljavanja krize na Bliskom istoku.

Dužnička kriza u EU je izazvala recesiju širom kontinenta u kojem SAD realizuju oko jedne petine svog izvoza. Ostala veća tržišta za američku robu i usluge, uključujući Kinu, Indiju i Brazil, doživljavaju sporiji rast nego ranije.

Amnerička privreda je u periodu april-jun rasla po "anemičnoj" godišnjoj stopi od 1,7 odsto, a povećanje zapošljavanja je razočaravajuće.

To je prošle sedmice podstaklo Federalne rezerve SAD (Fed) da objave nove mere za jačanje privrede i suzbijanje visoke nezaposlenosti.

Fed je u četvrtak saopštio da će mesečno u proseku kupovati hipotekarne obveznice za po 40 milijardi dolara da bi opale dugoročne kamatne stope, a privreda ojačala.