U Veneciji ovacije za saudijsku rediteljku Haifu al-Mansuri

Prva saudijska rediteljka Haifa al-Mansur dobila je u petak ovacije na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji tokom projekcije njenog filma "Wadjda", prvog dugometražnog filma u potpunosti snimljenog u Saudijskoj Arabiji.

Film prati devojčicu koja želi po svaku cijenu da ima bicikl.

"Ovo je vrlo potresno za mene", rekla je 38-ogodišnja rediteljka Agenciji Frans-press pošto je publika uz ovacije i na nogama dočekala njen film.

"Treba se suočiti s mnogim izazovima da napravite film u Saudijskoj Arabiji. Mi nemamo bioskope, dakle to je komercijalni rizik, a i finansiranje je bilo teško. Bio je veliki izazov ubijediti nekog da možemo da napravimo film u Sudijskoj Arabiji", rekla je rediteljka koja je diplomirala na Američkom unverzitetu u Kairu i na Univerzitetu u Sidneju.

Ona je rekla da filmovi ne postoje u Saudijskoj Arabiji, da se ilegalno prikazuju i da stoga u toj zemlji nema kulture snimanja filmova.

Njen film, prikazan van konkurecije na paralelnim projekcijama Horizonti, govori o desetogodišnjoj djevojčici koja se zove Vadjda (Wadjda) koja po svaku cijenu hoće sebi da kupi bicikl prije njenog drugara Abdulaha i kuje plan kako da dođe do potrebnog novca.