Japan kritikovao J. Koreju i Kinu zbog spornih ostrva


Tokio je danas oštro kritikovao Južnu Koreju i Kinu zbog pretenzija tih zemalja na ostrva koje Japan smatra svojom teritorijom.

Parlament u Tokiju u simboličnoj rezolucije je poručio da neće tolerisati gestove poput posete južnokorejskog predsednika Li Mjung Baka malim stenovitom ostrvima u Japanskom moru i dolaska kineskih aktivista na sporno ostrvo u Istočnokineskom moru.

Japanski premijer Jošihiko Noda je rekao da je Li "ilegalno sleteo" na ostrva koje i Japan i Južna Koreja smatraju delom svoje teritorije. Na japanskom se ta ostrva zovu
Takešima, a na korejskom Dokdo.

Prošle nedelje je 14 kineskih aktivista došlo do spornih ostrva u Istročnokineskom moru koje kontroliše Japan, ali na koji pretenzije imaju i Kina i Tajvan.

Oni su uhapšeni zbog ilegalnog ulaska, a pušteni posle dva dana. Ta ostrva se na japanskom zovu Senkaku, a na kineskom Diaoju.

Noda, od kojeg je zatraženo da zauzme čvršću poziciju u odbrani ostrva, najavio je da će Japan pojačati patrole u Istočnokineskom moru kako više ne bilo upada stranaca.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da rezolucija japanskog parlamenta ne menja činjenicu da sporna "ostrva pripadaju Kini".