FT:EADS upozoren o ilegalnim isplatama u S. Arabiji


Rukovodstvo evropske vazduhoplovne grupe EADS, upozoreno je još pre pet godina da su iz jednog od njenih ogranaka koji je pod istragom u Britaniji, isplaćivane sumjive sume novca vladajućoj porodici u Saudijskoj Arabiji, prenosi danas list Fajanšel tajms.

Finansijski kontrolor kompanije GPT Special Management Project, filijale grupe EADS, upozorio je o tome svoje nadređene u elektronskoj pošti 2007. godine, piše Fajnanšel tajmsu koji je priložio i delove jednog od mejlova.

Tu se posebno izražava iznenađenje zbog neobjašnjenih uplata od 11,5 miliona funti (14,6 miliona evra) na račun na Kajmanskim ostrvima, kao i kupovine automobila za članove saudijske kraljevske porodice, ili lokacije vile jednog generala nacionalne garde.

U EADS-u niko nije bio dostupan da komentariše ove informacije, navodi agencija Frans pres.

Britanska kancelarija za borbu protiv finansijskih pronevera i korupcije (SFO) prošle nedelje otvorila je istragu o aktivnostima firme GPT u Saudijskoj Arabiji. Ta firma radi za račun britanskog ministarstva odbrane.

GPT je filijala firme Astrium, koja je deo EADS-a specijalizovan za svemir, i obezbeđuje komunikacije preko satelita.

Britanski list Dejli Telegraf pisao je u maju 2011. da je britanski SFO sumnjao da je kompanija EADS potplaćivala saudijske zvaničnike da bi dobila ugovor od dve milijarde funti (2,5 milijardi evra) iz oblasti komunikacionih sistema.