Požar i dalje ugrožava Hilandar, angažovana grčka vojska

Grčka vojska je pritekla u pomoć Svetoj gori zahvaćenoj požarom i dopremila je dodatnih 50 vojnih kamiona, objavljeno je na sajtu manastira Hilandar.

Ministar za Makedoniju i Trakiju Teodoros Karaoglu sinoć je na sastanku s igumanom Hilandara arhimandritom Metodijem, kako je navedeno, prenio stav premijera da je gašenje požara na Svetoj Gori sada prioritet u Grčkoj zbog velikog obima vatrene stihije i moguće ugroženosti manastira.

U toku jučerašnjeg dana vatrogasci su dobili na vremenu, jer se front požara širio više ka jugu, u pravcu hilandarskog pristaništa Jovanjica koje trenutno nije ugroženo.

Liniju odbrane manastira predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto Nero koji se nalazi na 1,5 kilometara vazdušnom linijom od Hilandara.

U Hilandarskom dijelu puta, koji je najbliži manastiru, vatra je na 500 metara od linije odbrane. Treba imati u vidu da je zbog konfiguracije terena realna razdaljina nešto veća od vazdušne udaljenosti i da vatra napreduje različitom brzinom u zavisnosti od reljefa i rastinja, navodi se u saopćenju Hilandara.

Procjena vatrogasaca je da, ukoliko budu mogli da rade danas na proširenju puta cijeli dan, širina prepreke će biti dovoljna da zaustavi napredovanje vatre ka Hilandaru.