Protesti španskih taksista

Protesti na ulicama Španije, koja je zahvaćena ekonomskom krizom, postali su svakodnevna pojava. Ovog puta na ulice Madrida su izašli taksisti, koji protestvuju protiv izmjene zakona o prijevozu kojim se predviđa povećanje broja vozila bez taksimetara.

U centru Madrida su se mogle vidjeti i prepirke između demonstranata i policije kojoj su u pomoć pristigli taksisti „bestaksimetraši“ kojima odgovara izmjena zakona.

Taksisti koji nisu učestvovali u protestima, bili su zaustavljani, a njihovi putnici izbacivani iz automobila. Na ulicama su se mogla vidjeti taksi automobili šarani različitim sprejevima, gađani jajima i slično.

Proteste su podržala i pojedina udruženja sindikata taksista iz regija Valencije, Katalonije, Andaluzije, Aragona i drugih mjesta.

Taksisti koji su izašli na proteste smatraju da će vladine odluke dovesti u pitanje materijalnu sigurnost više od 70 hiljada porodica taksista.

„Zaštitimo licencirane taksiste“, „Želimo zakon koji će zaštititi taksi sektor“, „Za bolju i kvalitetniju uslugu“ i slični sadržaji su bili ispisani na transparentima.
Dopisnik agencije Anadolija razgovarao je sa jednim od demonstranata.
„Imam 78 godina i svaki dan radim po 16 sati. Uvaženi premijeru Španije, vi radite četiri godine i obezbijedite se do smrti. Dosta više. Siti smo svega. Dajte, bar malo mislite na ovu zemlju i ne uništavajte je“, poručio je nezadovoljni španski taksista.

Sindikati taksista Španije su najavili nastavak protesta, a moguće je i generalni štrajk prvog augusta.