EU pooštrila sankcije Siriji

Evropska unija poostrila je danas sankcije Siriji i upozorila da sve veće nasilje izaziva izbjegličku krizu u susjednim zemljama.

Ministri spoljnih poslova članica EU su na današnjem sastanku u Briselu odlučili da dodaju imena 26 osoba i tri kompanije na listu na kojoj je već više od 170 pojedinaca i preduzeća za koje se sumnja da su povezane s režimom sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

EU je pojačala i embargo na oružje, pa se sad od članica EU zahtijeva da na teritoriji Unije pretresaju brodove i avione za koje se sumnja da prevoze oružje u Siriju.

"Našom odlukom će biti pojačane sankcije protiv Asadovog režima i biće pomognute susjedne države, uglavnom Jordan i Liban, koje će morati da prihvate veliki broj izbjeglica", izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius.

EU je zabranila izvoz oružja u Siriju u maju 2011, ali 27 zemalja su imale pravo da odluče da li da pretresaju tovar za koji posumnjaju da krši embargo.

"Sankcije su dio nastojanja da izvršimo pritisak na režim", izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, dodajući da Unija sarađuje sa sirijskim susedima u vezi sa pitanjem izbeglica.

Agencija UN za izbjeglice saopštila je prošle sedmice da se broj izbjeglica iz Sirije skoro utrostručio od aprila na 112.000.

Arapska liga je danas obećala 100 miliona dolara za Sirijce koji su bježeći od nasilja u zemlji potražili sklonište u Iraku, Libanu, Turskoj ili Jordanu.