Bloomberg: Obami 53, Romniju 40 odsto glasova na izborima

Američki predsjednik Barak Obama na novembarskim predsjedničkim izborima pobijediće rivala iz redova republikanaca Mita Romnija s 13 odsto razlike, rezultat je
najnovijeg istraživanja čiji je rezultat danas objavljen.

U anketi agencije Bloomberg 53 odsto ispitanih je reklo da će vjerovatno glasati za Obamu, dok je 40 odsto reklo da će glasati za Romnija, bivšeg guvernera Masačusetsa.

Mnogi u SAD sumnjaju u vjerodostojnost najnovijeg istraživanja Bloomberga pošto većina drugih anketa predviđa tijesnu trku, ocenjuje portal Politiko.

U anketi Blumberga je od 15. do 18. juna ispitano 1.002 glasača, a margina greške je 3,1 odsto.

Veći dio ispitanika je rekao da sada bolje žive nego na početku 2009. kada je Obama ušao u Bijelu kuću - 45 odsto Amerikanaca kaže da sada žive bolje, a 36 odsto da žive lošije.

Rezultati istraživanja ukazuju da Romni mora još mnogo da popravi imidž posle teških stranačkih izbora na kojima je posle oštrih sukoba i sporova s drugim republikancima dobio nominaciju na izborima.

Samo 31 odsto ispitanih je reklo da bi voljelo da sjedi pored Romnija u avionu na dugom letu, dok je 57 odsto reklo da bi rado sjedilo pored Obame.

Obamin predsjednički mandat pozitivno je ocijenilo 55 odsto ispitanih - što je prvi put od marta 2011. da je on iznad praga od 50 odsto za predsjednika koji traži reizbor.

Njegove odluke ne odobrava 44 odsto Amerikanaca.