FHP: Ponižavajuće naknade za nesrpske žrtve

Fond za humanitarno pravo ocijenio je danas da sudovi u Srbiji dosuđuju ponižavajuće i nepravilne novčane naknade nesrpskim žrtvama i najavio da će uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda kojom je državi Srbiji naloženo da petorici Kosovskih Albanaca isplati odštetu od 1,3 miliona dinara (oko 11 000 eura) .

Fond je u saopštenju naveo da je oštećeni Albanci dobili odštetu jer su od 1999. godine bili nezakonito pritvoreni od osam do 17 meseci i jer su ih zlostavljali pripadnici MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije.

Od nove Vlade Srbije Fond će tražiti da postavi standard pravične naknade za kršenje ljudskih prava u prošlosti kojim će biti ukinuta "de fakto diskriminacija nesrpskih žrtava".

Fond je naveo da je sud utvrdio da su pripadnici MUP-a i Vojske Jugoslavije bez pravnog osnova uhapsili Tahira Bitićija, Rahmana Elšanija, Husniju Podrmičakua i Bekima Istogua, koji su u tokom boravka u zatvoru bili izloženi torturi koja ima je trajno narušila zdravlje.

"Sud je utvrdio i da MUP Srbije nije obavijestio njihove porodice o hapšenju, čime je prekršen tadašnji Zakon o krivičnom postupku", dodao je Fond.

Fond je naveo da je 26. aprila 2010. godine u ime žrtava kršenja ljudskih prava pokrenuo postupak za ostvarivanje prava na materijalnu kompenzaciju i održano je šest ročišta, a oštećene je pregledao tim medicinskih stručnjaka koji je utvrdio da je njihovo zdravlje
trajno narušeno.