Srbija: Trojici ministara i premijeru povećane plate

Kako pišu mediji u Srbiji, nekima od odlazećih ministara u Vladi Srbije povećane su plate u odnosu na 2010. godinu za čak 12.000 dinara.

Od 19 članova Vlade Srbije, povećanja su dobili premijer Mirku Cvetkoviću i ministri odbrane Dragan Šutanovac, spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za KiM Goran Bogdanović.

Mesečna zarada Bogdanovića i Jeremića uvećana je za oko 12.000, a Šutanovca za 8.037 dinara, a Cvetkoviću je plata sa 131.000 dinara uvećana za hiljadu dinara.

To pokazuju uporedni podaci na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj su državni funkcioneri od 2010. dužni da dostavljaju izveštaje o primanjima i njihovim promenama.

"Mislim da je tu napravljena administrativna greška i da ministrima plata nije povećana, pa ni meni", kazao je Šutanovac, a slično je rekao i Bogdanović: "Moguće da je bila greška u prvom izveštaju koji sam podneo 2010. godine."

Predsednik UO Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da je malo verovatno da je u izveštajima nagrađenih napravljena tehnička greška.

"Izveštaje o primanjima dobijamo od funkcionera lično. Moguće da je pogrešio neko u Agenciji ko te podatke unosi na sajt, ali da im je našom greškom upisana viša plata nego što jeste, oni bi odmah reagovali", navodi Čupić.