Postignut dogovor Španjolske i eurozone

Ministri financija eurozone objavili su večeras kako su spremni pomoći posrnulim španjolskim bankama u iznosu do 100 milijarda eura, objavljeno je nakon višesatnih telefonskih konzultacija 17 članica eurozone.

Španjolski ministar gospodarstava Luis de Guindos u Madridu je nakon telefonskih konzultacija zemalja eurozone objavio kako će četvrta ekonomija eurozone formalno i podnijeti zahtjev za europskom financijskom pomoći za svoj bankarski sektor. Financijska će pomoć biti usmjerena u fond za dokapitalizaciju bankarskog sektora, a španjolska vlada će biti odgovorna za taj zajam. Guindos je rekao da će pomoć ići u bankarski sektor bez uvjeta novih strogih mjera štednje. Euroskupina je informirana da će španjolske vlasti vrlo brzo formalno tražiti pomoć i spremna je pozitivno odgovoriti na taj zahtjev, naveo je taj forum u priopćenju.

Španjolska bi mogla zatražiti pomoć tek nakon što dobije analizu neovisnih konzultantskih kuća o tome koliki je iznos potreban za dokapitalizaciju njezinih banaka, što se očekuje za nešto više od tjedan dana.

Europska komisija je priopćila u subotu da je sigurna da će Španjolska povratiti povjerenje tržišta nakon najave da će Madrid uskoro zatražiti financijsku pomoć za svoje banke, koja bi mogla iznositi do 100 milijardi eura.