Bele trake u znak sećanja na zločine u Prijedoru

Nevladina organizacija Žene u crnom organizuje danas, povodom Svetskog dana belih traka, na Trgu Republike u Beogradu skup solidarnosti sa žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru i širom sveta.

U saopštenju te nevladine organizacije se podseća da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, i da prilikom izlaska iz kuća stave bele trake oko rukava.

„To je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, otvarani koncentracioni logori, silovanja i drugi zločini, i čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 odsto bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor“, piše u saopštenju.

To je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi bele trake sa plavom Davidovom zvezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na taj način bili obeležene za istrebljenje.

Žene u crnom navode da opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama na bilo koji način odale poštu za patnje kroz koje su prošli.

Svetski dan belih traka se obeležava i u BiH pa svi zainteresirani građani i građanke Sarajeva danas bele trake i promotivne brošure mogu dobiti na sledećim lokacijama: Studentski eFM Radio - Zmaja od Bosne 8 - Univerzitetski kampus, Art kino Kriterion - Obala Kulina bana 2, Internacionalni teatarski festival MESS - Titova 54/II, Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR BiH - Mula Mustafe Bašeskije 8/IV i Sarajevski ratni teatar SARTR - Gabelina 8.