Potvrđeno hapšenje papinog batlera zbog povjerljivih dokumenata

Vatikan je danas potvrdio da je uhapšen batler pape Benedikta XVI. Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je danas da je Paolo Gabrijele uhapšen u svojoj kući unutar Vatikana i da su kod njega pronađeni povjerljivi dokumenti.

Od početka godine Vatikan potresa skandalozno curenje povjerljivih dokumenata u italijanske medije, uključujući pisma lične prirode upućena papi.

Papin batler obavlja poslove u Benediktovim prostorijama za stanovanje, poslužuje ga za stolom, uručuje poklone gostujućim delegacijama i vozi se na prednjem sjedištu papamobila.

Italijanski mediji prenijeli su da je policija pronašla povjerljive dokumente u batlerovom stanu. U nekim od dokumenata koji su procurili ukazuje se na korupciju, loše upravljanje i neslaganja unutar uprave Vatikanske banke. Predsjednik Vatikanske banke Atore Goti Tedeši smijenjen je juče odlukom upravnog odbora.

Papa, za kojeg je rečeno da je šokiran i tužan zbog ovih događaja, naredio je provođenje nekoliko istraga, uključujući aktivnosti vatikanske policije i kardinalske komisije.

Neka od pisama koja su dospjela u medije otkrivaju da je jedan nadbiskup premješten u Vašington nakon što je ukazao na mrežu korupcije i kronizma kao i memorandum u kojem se negativno govori o mnogim kardinalima.