Iran se nada riješenju spora sa IAEA

Iran se nada da će posjet Teheranu glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Japanca Yukiya Amana biti prigoda za dogovor o rješenju spora, rekao je ministar vanjskih poslova Ali Alkbar Salehi.

Nadamo se da će dvije strane postići dogovor kojim će odrediti uvjete i okvire suradnje i ukloniti sumnje u vezi s iranskim nuklearnim programom, rekao je Salehi.

Amano stiže u Teheran nakon što su IAEA i iransko izaslanstvo vodili 14. i 15. svibnja razgovore koji su ocijenjeni pozitivno. U Bagdadu će se 23. svibnja održati ključni razgovori Irana sa skupinom 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka).

Amano će se sastati sa šefom programa Fereidonom Abasijem Davanijem, iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja Saidom Džalilijem i ministrom Salehijem. Zapad i Izrael sumnjaju da Teheran želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom civilnog programa, što Iran uporno demantira.

IAEA je u studenom objavila izvješće, najkritičnije u osmogodišnjoj istrazi, u kojemu je iznijela činjenice o iranskim pripremama za proizvodnju atomskog oružja.