U Grčkoj ponovo moguća koalicija dve velike stranke

Najverovatniji pobednik današnjih poslaničkih izbora u Grčkoj, vođa desničarske Nove demokratije Andonis Samaras, predložio je večeras formiranje "vlade nacionalnog spasa", da bi se omogućio opstanak Grčke u zoni evra.

Samaras čija stranka po nepotpunim rezultatima vodi, mada je postigla svoj najslabiji rezultat ikada, ponudio je formiranje vlade, ali uz promenu dosadašnje politike štednje na zahtev poverilaca Grčke, javljaju agencije.

Promene je zatražio i vođa na izborima drugoplasirane koalicije levice Siriza (Syriza), Aleksis Cipras.

Samaras je rekao da je za koalicionu vladu sa dva cilja: da bi Grčka ostala u zoni evra i da bi popravila uslove koje su joj postavili međunarodni kreditori, a Cipras je međutim za promene uz odustajanje od do sada ugovorenog paketa pomoći.

Lider socijalista Evangelos Venizelos čija je stranka PASOK danas pretrpela istorijski poraz i plasirala se na tek treće mesto, takođe se večeras založio za formiranje "proevropske vlade nacionalnog jedinstva" da bi izvela zemlju iz ćorsokaka, javila je agencija AFP.

Po prebrojavanju 40 odsto glasova (3,8 miliona) Nova demokratija vodi sa 20 odsto glasova, Siriza je druga sa 15,9, PASOK treći sa 13,9 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Nova demokratija dobija 112 poslania u Skupština sa 300 mesta, a za formiranje vlade je potebna apsolutna većina od 151, Siriza osvaja 49 mesta, a PASOK 43, te su sve kombinacije još moguće.