Iran: Spor sa Zapadom veštački

Šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi smatra da je spor oko nuklearnog programa njegove zemlje veštački stvoren kako bi se izvršio pritisak na Teheran.

On je ocenio da je okončanje tog spora u interesu i Irana i Zapada.

"Ova jednostrana politika protiv Irana mora biti konačno završena. Sa naše strane ćemo učiniti sve da ponovo pokrenemo odnose, u interesu svih strana“, rekao je on u intervjuu agenciji APA.

EU je potrebna energija i Iranu je potrebna evropska tehnologija, a to pravilo važi i na međunarodnoj osnovi, istakao je Salehi.

Povodom razgovora zakazanih za 23. maj, on je rekao da Teheran polaže puno u razgovore sa međunarodnom zajednicom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u Beču, kako bi pokazao da radi na miroljubivom nuklearnom programu.

Na pitanje šta Iran može ponuditi u tim razgovorima, Salehi je rekao da treba da budu stvoreni novi okvirni uslovi. Eksperti dve strane trebalo bi, kako je podvukao, da izrade mapu puta kako bi se svi koraci za budućnost definisali i započeo proces povratka poverenja.

Salehi je podvukao da ono što Iran čini jeste u skladu sa njegovim pravom iz sporazuma o zabrani širenja nuklearnog materijala.

Sva druga pitanja su deo budućih pregovora, naglasio je on izrazivši spremnost Teherana da razgovara o svim problemima i bez preduslova ozbilno razmotri.

Upitan kada će nuklearni reaktor Busher proizvoditi struju, Salehi je rekao čim se okonča probna faza, dodajući da je već godinu dana postignut 95-oprocentni rad, i da Iranu treba puno struje.