Slovenija: Štrajka više od polovice uposlenih u javnom sektoru

U Sloveniji je u toku opći štrajk radnika javnog sektora, a u njemu prema podacima njihova sindikata sudjeluje preko polovice od ukupno 160.000 zaposlenih.

Ne radi skoro 700 vrtića, škola i drugih obrazovnih ustanova, te dobar dio zaposlenih u općinskim upravama, vatrogasci i općinski redari. Rad u bolnicama i javnim zdravstvenim ustanovama odvija se prema "nedjeljnom" režimu iako se štrajku nije pridružio sindikat liječnika, a štrajkaju i zaposleni u većini muzeja, arhiva i knjižnica.

U štrajku sudjeluje i dio tzv. uniformiranih djelatnika javnog sektora, među ostalim carinici, a sindikat policije najavio je da se zbog temeljitije kontrole danas mogu očekivati zastoji na graničnim prijelazima, te da će štrajk kojim su se pridružili ostalim javnim službenicima zbog najavljenog smanjenja plaća u okviru mjera štednje produžiti "do opoziva".

Premijer Janez Janša se danas s većim dijelom vlade nalazi izvan Ljubljane.

Ljubljansko "Delo" u današnjem komentaru navodi da je Janšina vlada "požar" izazvan recesijom i zaduživanjem odlučila "gasiti benzinom" jer ne smanjuje samo plaće javnim službenicima nego i mnoga do sada izborena prava poput porodiljnih dopusta, naknada za prijevoz, naknada za nezaposlene i za godišnji odmor.