Slovenski sindikati potvrdili štrajk za sutra

Slovenski sindikati javnog sektora i predstavnici vlade u utorak poslije podne nisu približili stajališta, pa će se već najavljeni štrajk u srijedu održati, potvrdio je Branimir Štrukelj, tajnik sindikata zaposlenih u odgoju i obrazovanju koji koordinira pregovore sindikata i vlade.

"Štrajk u srijedu zasigurno će biti", rekao je Štrukelj nakon poslijepodnevnog sastanka s predstavnicima vlade, na kojemu je bilo riječi o prijedlogu vlade o strožim normativima i smanjivanju sredstava za obrazovanje i znanost, te smanjenje plaća i socijalnih nadoknada u javnom sektoru općenito. Dodao je da u pregovorima nije bilo konkretnog napretka, ali da će se pregovori s vladom nastaviti i u srijedu poslije podne unatoč štrajku, te idućih dana.

Da je štrajk neizbježan potvrdio je u utorak u razgovoru za televizijsku postaju A-kanal i ministar rada i socijalne skrbi Andrej Vizjak, koji u ime vlade vodi pregovore sa sindikatima.

Vizjak je rekao da je bilo nerealno očekivati da će sindikati većeg dijela javnog sektora otkazati najavljeni štrajk. Prema njegovim riječima, vlada je već pokazala spremnost na popuštanje kad je riječ o smanjenju plaća javnog sektora radi stabiliziranja javnih financija, dok su sindikalni predstavnici tek poslije podne pokazali sklonost da pregovaraju.

"Nadam se da ćemo već sutra nastaviti pregovore i naći neke zajedničke točke. Vlada je i ranije pokazivala spremnost na popuštanje, želimo naći dogovor i kompromisni srednji put", rekao je Vizjak za A-kanal. Vizjak je rekao da onima koji u srijedu budu štrajkali vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Prema važećem slovenskom zakonu o štrajku, vrijeme provedeno u štrajku u pravilu se ne plaća, osim ako je riječ o kršenju kolektivnog ugovora, što vlada za sada nije učinila, rekao je Vizjak.