Najave novih protesta u Crnoj Gori


Organizatori građanskih protesta u Crnoj Gori su danas zbog sve lošijeg socio-ekonomskog stanja u zemlji najavili i treće demonstracije sa zahtevom da vlada Igora Lukšića podnese ostavku.

Unija slobodnih sindikata (UŠ), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska Unija (SU) ocenili na današnjoj konferenciji za novinare da zahtevi građana sa prethodna dva masovna protesta u janura u martu nisu ispunjeni, i da će zbog toga jedini zahtev narednog okupljanja biti - ostavka vlade premijera Igora
Lukšića.

"Ovi protesti nisu političko, veh ekonomsko pitanje. Mi smo tu da se bavimo korupcijom i organizovanim kriminalom, jer to naša vlada neće da radi", poručila je izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović i ocijenila da je vlada premijera Lukšića "treba da ode" jer je "izgubila legitimitet, ne izvršava obećanja i ne sprovodi program".

Ćalović je najavila da će 22. aprila biti organizovani protesti u dva grada koje će organizatori anti-vladinih protesta podržati nizom "uličnih akcija" u gradovima u Crnoj Gori.

Objašnjeno je da Sindikat, MANS, i Studentska unija nisu organizatori tih protesta, ali su pozvali građane da im se pridruže, bez "nacionalnih i političkih obeležja".

Ćalović nije mogla da saopšti precizan datum trećeg protesta u Podgorici, ali je navela da je on u pripremi.

Građani su sa prethodna dva masovna protesta - januara i marta u Podgorici, zatražili promenu ekonomske politike i konkretne rezultate u obračunu sa organizovanim kriminalom.