AI: Hiljade silovanih žena u BIH tokom rata i dalje čekaju pravdu

Hiljade žena koje su doživele silovanje tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine i danas čekaju kažnjavanje počinitelja tih zločina, a država ne poduzima gotovo nikakve mere kako bi im olakšala suočavanje sa posledicama zlostavljanja kojem su bile izložene, ocena je organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI), u izveštaju koji je danas predstavljen u Sarajevu, prenose agnecije.

Zamenica direktora programa AI za Evropu i središnju Aziju Jezerca Tigany rekla je kako nakon gotovo dve decenije od završetka rata vlasti uporno izbegavaju da sprovedu obaveze koje su preuzele kako bi osigurale kažnjavanje svih počinitelja ratnih zločina uključujući i slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Na temelju preporuka AI 2010. godine državne vlasti u BiH prihvatile su obavezu pripreme zakonskog okvira koji bi osigurao da žrtve dobiju pravdu i odštetu.

"Na žalost, do danas ništa nije učinjeno", kazala je Tigany dodajući kako AI stoga ponovo poziva vlasti u BiH da ispune preuzete obveze prema žrtvama seksualnih zločina.