Istražni zatvor za šestoro osumnjičenih za lažne pasoše

Za šest osoba osumnjičenih za falsifikovanje hrvatskih pasoša određen je jednomesečni istražni zatvor, dok je jedna osoba, državljanin Srbije, u bekstvu.

Pritvor je određen zbog mogućnosti bekstva, uticaja na svedoke i mogućnosti ponavljanja krivičnog dela, odlučio je zagrebački Županijski sud.

USKOK je istragu pokrenuo protiv šestoro hrvatskih državljana starosti od 31 do 58 godina i 37-godišnjeg državljanina Srbije, za kojim je raspisana poternica.

Uhapšena su dva policijska službenika, državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj, dvoje zaposlenih u hrvatskom konzulatu u Tuzli i jedan civil.

Policija je dosad utvrdila da su izdali 53 falsifikovana pasoša, a sumnja se da ih je u opticaju još barem toliko. Zaradili su oko pola miliona evra.

"Reč je o atipičnom krivotvorenju koje u kriminalističkoj i pravnoj istoriji nije zabeleženo na ovim prostorima. Krali su se identiteti stvarnih osoba koje jesu hrvatski državljani, ali ne poseduju pasoš", rekao je načelnik hrvatske Uprave krim policije Vitomir Bijelić.