Penzijski fond Srbije potražuje iz BiH 10,4 miliona eura

Penzijskom fondu Srbije kolege iz BiH moraju da vrate 10,4 miliona eura duga, od čega Sarajevo treba da uplati 7,5, a Banjaluka 2,9 miliona eura.

To je iznos koji je nastao zbog pogrešnog obračunavanja penzija u periodu između 1992. i 2004. godine, jer su ratni sukobi zaustavili potpisivanje socijalnih sporazuma.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović rekao je za "Večernje novosti" da je u periodu ratnog stanja Srbija preuzela na sebe obavezu da, u ime fonda BiH, isplaćuje penzije onima koji su na njenu teritoriju stigli iz BiH.

Ti su čekovi, međutim, bili znatno deblji nego što bi bivši radnici Federacije i Republike Srpske dobijali od svog matičnog fonda. S druge strane, penzionerima koji su dio staža odradili u Srbiji, ali su se u međuvremenu preselili sa one strane Drine, primanja su bila u okvirima standarda u BiH. Zato je, kada se podvukla crta, ispalo da Srbija svojim susjedima duguje čak 30 puta manje nego što Srbiji "dođe" BiH.

"Da bi se konačno namirili svi računi, Srbija i BiH su 30. marta prošle godine potpisale protokol kojim će se regulisati isplata svih odštetnih zahteva", rekao je Panović.

"Mi, s druge strane, njima dođemo svega 370.000 evra. A, pošto nije u pitanju malo novca ni za jednu stranu, napravili smo dogovor da se dugovi isplaćuju u četiri jednake rate. Prva je već uplaćena, a poslednja je planirana za 31. jul 2014. godine", rekao je Panović.