Iranu UN pozvao na saradnju a ne sukobe

Šef iranske diplomatije na sastanku UN pozvao na saradnju oko nuklearnog programa. Ministar Ali Akbar Salehi tvrdi da zapadne zemlje imaju „dvostruke standarde“.

Ministar vanjskih poslova Irana pozvao je druge zemlje da izaberu angažovan pristup i saradnju, umjesto konfrontacije, kada je riječ o iranskom nuklearnom programu za koji on kaže da je miroljubiv.

Ministar Ali Akbar Salehi je na konferenciji Ujedinjenih nacija o razoružanju u Ženevi rekao da „nuklearnu energiju ne treba izjednačavati sa nuklearnim oružjem“, kao i da Iran ne namjerava da razvije oružje za masovno uništavanje.

Šef iranske diplomatije je novinarima rekao u da očekuje da će biti nastavljeni razgovori iranskih predstavnika sa stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i da je optimista da će oni ići u dobrom pravcu.

„Očekujemo da će biti nastavljen već započeti dijalog“, objasnio je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran posle govora na konferenciji u Ženevi.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u mirnodopske svrhe, ali je Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila da bi program obogaćivanja uranijuma mogao biti uvod u izgradnju nuklearnog oružja.