Zoran Milanović drugi dan u BiH

Premijer Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu BiH, sastat će se u Širokom Brijegu s gospodarstvenicima i predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i općine Široki Brijeg.

Milanović će drugog dana boravka u BiH posjetiti Mostar. Na sveučilištu će govoriti o Hrvatskoj uoči ulaska u Europsku uniju.

Prije završetka posjeta Milanović će se u Mostaru sastati i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u generalnom konzulatu Republike Hrvatske

HNS okuplja izabrane hrvatske predstavnike na čelu sa dva HDZ-a.Predsjednik Sabora je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, a predsjednik izvršnog tijela Glavnoga vijeća Sabora čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Na pitanje pitanje novinara o najavljenom susretu s predstavnicima HNS-a, Milanović je rekao da nema namjeru razgovarati o rekonstrukciji Vlade FBiH već o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

"Hrvati u BiH su nam važni, ali ovdje ne dolazimo kao mentori, niti dolazimo po glasove. Razgovarati se mora i zbog toga smo ovdje. Insistirali smo na tome da bh. Hrvati vide BiH kao svoju domovinu, a sada ćemo tražiti puteve da se za bh. Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, nešto što nije samo formalno zakonski već što odražava duh zakona. Takvi Hrvati itekako mogu biti spona prema Evropi", pojasnio je Milanović.