Sirijska opozicija traži pomoć uoči sastanka u Tunisu

Šefovi diplomatije zemalja članica Arapske lige, Evropske unije i SAD-a na sastanku u Tunisu pokušat će sjutra da se dogovore kako da izvrše pritisak na režim u Damasku da bi se prekinulo krvoproliće u Siriji.

Sirijsko nacionalno vijeće, koje okuplja većinu opozicionih grupa u zemlji i inostranstvu, najavio je da će predložiti plan za otvaranje pograničnih zona sigurnosti za prihvaćanje izbjeglica, kao i koridora za dostavljanje humanitarne pomoći narodu u Siriji.

Predstavnik Vijeća za medije Basma Kodmani se nada da će njihove ideje podržati Rusija i Kina, čiji predstavnici neće prisustvovati sjutrašnjem sastanku "Prijatelji Sirije" u Tunisu.

Opozicija će zatražiti da Egipat zabrani prolaz brodovima koji prevoze naoružanje za režim Bašara el-Asada, odnosno da susjedne zemlje blokiraju ulazak stranih vojnika u Siriju.

"U Siriji je bilo dosta ubistava, tamo su potrebne radikalne političke promjene", prenosi agencije AFP izjavu tuniskog šefa diplomatije Refika Abdelsalema, domaćina međunarodne konferencije "Prijatelji Sirije".

On je istakao da većina zemalja smatra da vojna intervencija nije rješenje. "Niko ne želi irački scenarij i treba očuvati teritorijalni integritet Sirije", izjavio je.