Janša predložen za mandatara


Predsednici pet stranaka, koje će činiti buduću vladinu koaliciju, su danas i formalno predložili Janeza Janšu za mandatara nove slovenačke vlade.

Ove stranke imaju ukupno 50 od 90 poslaničkih glasova u parlamentu, zbog čega je sada izvesno da će Slovenija u subotu konačno dobiti mandatara.

Nakon što je potpisan koalicioni dogovor, Janez Janša je rekao da će nova vlada morati da zaustavi "nesnosnu lakoću slovenačkog zaduživanja", kao i da povrati poverenje građana koje je izgubila dosadašnja slovenačka vlada.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk saopštio je rannije danas da neće nikoga predložiti za mandatara za sastav nove slovenačke vlade.

Nakon što je pre dve nedelje parlament odbio Tirkovog kandidata, Zorana Jankovića, i posle neuspešnog nedavnog predloga da novi mandatar bude bankar, Marko Voljč, predsednik Slovenije se odlučio da ne iskoristi svoje ustavno pravo i ne predloži novog kandidata.

Predsednik Slovenije je za Janšu rekao da, mada je kandidatura na osnovu potpisa poslanika predviđena Ustavom, ona nema punu legitimnost jer ga "tereti pravosnažni i optužni predlog u krivičnom postupku".