Jahjaga poziva sve građane Kosova da ne blokiraju puteve i prijelaze


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je sve građane da “ne blokiraju puteve i granične prijelaze Kosova sa ostalim zemljama, kao i da ne ometaju kretanje ljudi i robe”.

U saopštenju kosovskog predsjedništva kaže se da je “najava pokreta Samoopredeljenje o organizaciji mirnih protesta radi blokade robe koja iz Srbije ulazi na Kosovo, kao i blokade graničnih prelaza Merdare i Bela zemlja, izazvala zabrinutost.

“Pravo građana na protest kako bi izrazili nezadovoljstvo o određenim pitanjima je legitimno pravo i regulisano je Zakonima Republike Kosova. Organizacija mirnih protesta jednog političkog parlamentarnog subjekta, u ovom slučaju pokreta Samoopredeljenje, uključujuje odgovornost za način, cilj, razvoj i tok protesta”, kaže se u saopštenju predsjednice Kosova.

Iako je Samoopredjeljenje odlučno da izađu na puteve, Jahjaga ne smatra da su iscrpljene mogućnosti djelovanja unutar državnih institucija.

”Naša zemlja ima potrebe za otvorenim granicama, za dobrosusjedskim i bilateralnim odnosima sa svim zemljama i za učlanjenje u sve organizacije i međunarodne mehanizme”, kaže između ostalog predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.