Barroso: Nužna striktna fiskalna pravila za EU

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i premijerka Danske, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom (EU), Helle Thorning-Schmidt, suglasili su se danas da su Evropi potrebne fiskalna disciplina i stabilne javne financije, ali i mjere koje podstiču rast.

Potrebne su strukturne reforme koje će podstaći konkurentnost i rast privrede, kako bi se vratilo povjerenje građana i investitora, rekao je Barroso na konferenciji za novinare u Kopenhagenu.

Upitan kada se očekuje ratifikacija sporazuma o strožim fiskalnim pravilima, usvojenim na decembarskom sumitu EU, Barros je podsjetio da je to među državni sporazum i da ratifikacija zavisi od država članica.

Važno je da postoji i podrška evropskih institucija, Evropske komisije, parlamenta, Evropske centralne banke. Nadam se brzoj i glatkoj ratifikaciji, jer će i to doprinijeti povjerenju građana, rekao je Barroso.

Thorning-Schmidt je rekla da će Danska tokom predsjedavanja Unijom insistirati na investicijama u zelene tehnologije i energetsku efikasnost.