Status CG manjine na Kosovu uslov za razmenu ambasadora


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Igor Luksić ukazali su danas u Podgorici ministru inostranih poslova Kosova Enveru Hodžaju da je što skorije
rešavanje pravnog statusa Crnogoraca na Kosovu, uslov za razmenu ambasadora između dve države.

Vujanović i Lukšić su u odvojenim razgovorima sa Hodžajem ocenili da zakonsko priznanje crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i njihova zastupljenost u parlamentu i u ukupnoj vlasti Kosova "prethodi razmeni ambasadora dve države", saopšili su kabineti crnogorskoh zvaničnika.

"Priznanjem crnogorske nacionalne zajednice stvaraju se uslovi za zaokruživanje diplomatskih odnosa dve države kroz imenovanje ambasadora u Prištini i u Podgorici", saopšteno je iz Lukšićevog kabineta nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Kosova.

Hodžaj je ranije danas na konferenciji za medije saopštio da je preneo crnogorskim zvaničnicima da je vlada u Prištini pripremila nacrt zakona kojim se rešava status crnogorske nacionlane zajednice na Kosvu i najavio da će taj zakon biti usvojen u parlamentu u martu, a stupiti na snagu sredinom godine.

Predsednik Crne Gore preneo je uvjerenje da će granice između dve države biti uskoro definisane, jer "dve države nemaju otvorenih graničnih pitanja".