Đelić: Srbiji ni u martu nije zagarantovana kandidatura

Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Božidar Đelić izjavio je da Srbiji ni u martu nije zagarantovano dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Đelić je za B92 rekao da će se, ukoliko se nastavi na insistiranju da Srbija odstupi od Rezolucije 1244, teško postići dogovor oko predstavljanja Kosova na regionalnim i međunarodim skupovima.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File poručili su da veruju da će Srbija u februaru dobiti pozitivnu ocenu o kandidaturi.

Oni su za Press naveli da su ohrabreni napretkom koji je postignut tokom poslednjih godina. „I najnoviji sporazum sa Prištinom, pre samo nedelju dana, i nedavni pozitivni signali u sprovođenju ranije postignutih dogovora ukazuju na to da se čvrsto krećemo u pravom smeru", naveli su Ešton i File.

Vlada Srbije neće birati novog potpredsednika nakon ostavke Božidara Đelića, a deo njegovih poslova biće prebačen na Kancelariju za evropske integracije, pišu Novosti. Evropski poslovi, ni posle odlaska Đelića, neće trpeti, kažu u Vladi Srbije.