Sikorski optužen da predaje Nemcima suverenitet Poljske


Na žestoku osudu opozicione poljske desnice naišla je izjava šefa poljske diplomatije Radoslava Sikorskog da se zalaže za Evropsku uniju kao federaciju i lider konzervativaca Jaroslav Kačinjski optužio ga je da predaje suverenitet Poljske Nemcima.

Sikorski je juče, prvog dana dvodnevne posete Nemačkoj u predavanju u udruženju za spoljnu politiku u Berlinu pozvao Nemačku da energično krene u odbranu evra produbljivanjem integracije i povede EU ka federaciji u kojoj bi nacionalnim državama ostao minimalni suverenitet koji imaju federalne države u SAD.

"Prvi sam ministar spoljnih poslova u istoriji Poljske koji će to reći: manje se plašim nemačke snage nego Nemačke koja ništa ne preduzima", rekao je Sikorski.

On je upozorio da jedina Nemačka ima snagu da odbrani evrozonu i EU pred krizom i raspadom.

"Stojimo na ivici ambisa. Najveća pretnja za Poljsku i EU nije terorizam, nisu Talibani, nisu ruske rakete niti nemački tenkovi već raspad evrozone", rekao je u Berlinu Sikorski.

Šef poljske diplomatije je u ime svoje zemlje koja do kraja godine predsedava EU podržao ideju veće budžetske discipline i kontrole Brisela nad budžetima zemalja članica.

"Premijer Donald Tusk nije uvideo kakvu pretnju predstavlja nastojanje velikih, pre svega Nemačke i Francuske da nature ostalima svoju hegemoniju", smatra Kačinjski.