Savez vojvođanskih Mađara će podržati Zakon o rehabilitaciji

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Laslo Varga izjavio je da proces usvajanja zakona o rehabilitaciji ide u dobrom pravcu i da će, kako sada stvari stoje, poslanici te stranke podržati ovaj zakonski predlog.

Varga je rekao da je među amandmanima koje je Vlada Srbije odbacila bilo i nekoliko onih koji bi ozbiljno ugrozili interese vojvođanskih Mađara u procesu rehabilitacije.

"U slučaju da većina pokuša da izglasa amandman koji bi se sa stanovišta vojvođanskih Mađara nepovoljno odrazio na zakonski tekst, poslanici SVM-a neće glasati i sprečiće takve izmene", rekao je Varga za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

SVM se ranije oštro usprotivio usvajanju Zakona o vraćanju imovine, uz ocenu da su tim zakonom vojvođanski Mađari proglašeni kolektivno krivima za zločine u Drugom svetskom ratu.

Mađarska vlada najavila je da bi mogla blokirati put Srbije ka EU ukoliko taj zakon ostane na snazi. Vlada Srbije najavila je da će sporne odredbe iz tog zakona biti ispravljene zakonom o rehabilitaciji.