ECB: Program otkupa obveznica je privremen


Novi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio je danas da će ECB-ov program otkupa vladinih obveznica biti "privremen" i u "limitiranom iznosu".

Na tržištima se očekivalo da Dragi nagovesti da će ECB agresivnije intervenisati na tržištu kako bi sprečila da se grčka kriza prenese na Španiju i Italiju.

Kritičari otkupa obveznica ističu da se političari na taj način oslobađaju pritiska da smanje budžetske deficite.

Zagovornici te politike kažu pak da jedino ECB može da deluje dovoljno brzo i snažno da podrži vladu sa problemima i spreči širenje krize.

Oni napominju i da je Evropski fond za finansijsku stabilnost od 440 milijardi evra suviše mali, mada je na evropskom samitu prošle nedelje dogovoreno je da se Fond poveća na hiljadu milijardi.

Prvi čovek ECB-a ocenio je i da su potresi na finansijskim tržištima usporili ekonomiju zone evra i da je Banka zato odlučila da danas smanji ključnu kamatu za četvrt procentnih poena, na 1,25 odsto.

On je kazao i da vlade zone evra treba da srede svaka svoje finansije dodajući da je "besmisleno misliti da će kamate na suverene obveznice biti smanjene na duži rok intervencijama spolja".