Demonstranti u Oklandu i Atlanti rastjerani, policija koristila suzavac

Policija u američkim gradovima Okland i Atlanta rastjerala je demonstrante pokreta Occupy Wall Street, a mjesta na kojima su bili podignuti njihovi šatori, raščišćena su.

Kako javljaju američki mediji, do te noćne akcije policije, u punoj opremi za razbijanje protesta, došlo je nakon sve većih žalbi stanovnika, vlasnika radnji i gradskih zvaničnika na sigurnost i čistoću.

U Oaklandu u Californiji je bilo haotičnih scena u kojima je policija ispaljivala suzavac na demonstrante koji su pokušali ponovo podići šatore na mjestu odakle su otjerani u utorak.

Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke. Dva policajca su povrijeđena, pošto je iz mase na njih bacano kamenje. Policija je procijenila da je u jednom trenutku bilo oko 1.000 demonstranata, a uhapšeno je oko 100.

U Atlanti u Georgiji helikopteri su letjeli iznad mjesta u centru grada gdje su se utaborili članovi pokreta Occupy Wall Street, pomažući akciju policije na terenu, koja je uhapsila 50 demonstranata koji nisu htijeli napustiti to mjesto.