IEA: Normalizacija izvoza nafte iz Libije ne pre 2013.


Međunarodna agencija za energiju (IEA) ne predviđa da će se pre 2013. godine izvoz nafte iz Libije vratiti na nivo na kojem je bio pre izbijanja građanskog rata početkom ove godine, rekla je nova direktorka agenciji AFP. "Mnogo zavisi od toga šta će biti narednih meseci.

Prvo se mora stabilizovati političko stanje, zatim sve što ima veze sa proizvodnjom nafte, preradom, prevozom. Meseci će biti potrebni da samo deo proizvodnje (od pre oružane pobune) ode na tržište", rekla je Marija van der Heven (Maria van der Hoeven) koja je 1. septembra preuzela dužnost izvršne direktorke IEA. Libija je pre rata proizvodila 1,6 miliona barela nafte dnevno, a poslednjih nedelja proizvodi nekoliko desetina hiljada barela.

U Libiji rade zpadne naftne kompanije, a italijanska ENI, francuski Total i španski Repsol su se prve vratile da ponovo pokrenu delatnost. IEA je filijala za energetiku

Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja okuplja najbogatije zemlje sveta - najveće potrošače goriva. Kada je opala proizvodnja nafte u Libiji - četvrtom proizvođaču iz Afrike, čijih je 80 odsto išlo u Evropu, IEA je donela retku odluku da posegne u svoje strateške rezerv da bi predupredila skok cene nafte.

Po rečima Marie van der Heven koja je ranije bila ministar u Holandiji, ta mera je bila efikasna.