WikiLeaks objavio još američkih depeša iz BiH

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš je 2007. i 2008. godine poslao nekoliko depeša Stejt departmentu u kojima je hvalio FTV i BHRT, dok je medije u Republici Srpskoj /RS/ optužio da koriste "uznemirujući jezik i forme", objavio je sajt WikiLeaks.

U jednoj od depeša Ambasada SAD velike pohvale izrekla je na račun FTV-a i urednika emisije "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića, za kojeg je navela da je "borac protiv kriminala i da ga zbog izvještavanja čuva policija".

Ingliš je američkoj administraciji 26. juna 2008. godine poslao depešu u kojoj je optužio tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika da je pokrenuo napad na "profesionalni javni servis - BHRT", prenosi Srna.

"Dok Dodik tvrdi da BHRT izvještava negativno o RS, neutralni posmatrači se slažu da BHRT emituje fer i izbalansiran program i daje sve od sebe da bude na službi svim građanima BiH. BHRT je krvario dok je nastajao", napisao je Ingliš.

Ingliš je napisao da Dodik podržava Hrvate da dobiju svoj javni radio-televizijski servis i na taj način obezbjeđuje podršku Hrvata u naporima da učvrsti administrativnu i političku autonomiju RS.

Pišući o medijima u RS, američki ambasador je istakao da oni većinom podržavaju premijera Milorada Dodika i njegovo protivljenje nametanju bonskih ovlašćenja od OHR-a, te da su "počeli da upotrebljavaju nevjerovatan uznemiravajući jezik i forme".

Ova depeša uslijedila je nakon što je visoki predstavnik donio Odluku o izmjenama poslovnika Parlamenta BiH, čemu se RS žestoko usprotivila.